Hoppa över navigeringen, gå direkt till innehåll.

Utreder du färdtjänst?

Då är den här sidan till dig. Den riktar sig till de som i sitt yrke arbetar med utredningar om färdtjänst och ansökan om färdtjänst.

Ta chansen och praktisera en dag på sektion Färdtjänst

En praktikdag för dig som jobbar som färdtjänstutredare.

Tanken med denna dag är att ge dig som färdtjänstutredare en inblick i arbetet som handläggarna på Trafikförvaltningen gör, samtidigt som du får en ökad förståelse för din roll i handläggningsprocessen.

Du kommer under dagen bland annat att

  • Få fördjupad kunskap om handläggningsprocessen.
  • Få ökad kunskap om ändringsansökningar.

Du som anmäler dig ska ha gjort ett större antal färdtjänstutredningar och gått grundutbildningen för färdtjänstutredare. 

Du anmäler dig via utredarwebben och du väljer vilken dag du vill praktisera. Praktiken är en heldag och pågår från klockan 8 till 16.30. Datum som finns att välja mellan är 4 till 8 februari. Anmälan öppnar den 19 december, först till kvarn gäller då platserna kommer att vara begränsade. I samband med din praktik kommer du att att skriva under ett sekretessavtal.

Utse en kontaktperson hos er

För att enklare kunna informera er om kommande förändringar har vi ett stort behov av en kontaktperson hor er. Den personen kan hjälpa oss att informera er som arbetar med färdtjänstutredningar och ansökningar om förändringar. 

Skicka ett mejl till webbsekund@sl.se med information om vem hos er som är vår kontaktperson.

Webbsekund byts ut mot Soft 

Under våren 2019 kommer Webbsekund att stängas ned. Ett nytt system för handläggning av färdtjänst- och sjukreseärenden är under uppbyggnad. Systemet heter Soft och det står för "Sjukresor Och FärdtjänstTillstånd". Soft ersätter även Sekund för Färdtjänstens handläggare på Trafikförvaltningen.

Bytet innebär flera fördelar, bland annat att ni som utredare kommer att kunna se status på de ärenden som utretts i er kommun/stadsdel. Det kommer även gå att skicka meddelanden direkt i ett ärende mellan trafikförvaltningen och kommunerna.

Under hösten 2018 kommer mer information. Bland annat kommer du som ska arbeta i Soft att erbjudas tillfällen att få se hur systemet kommer se ut och erbjudas utbildning.

Grundutbildning för färdtjänstutredare 7 coh 27 november 2018

Nu kan du anmäla dig till vårens grundutbildningar för färdtjänstutredare. Utbildningen är en heldag och pågår mellan klockan 8.15 och 16.30. Efter utbildningen kan du utreda och bedöma i färdtjänstärenden utifrån färdtjänstlagen. Anmäl dig genom att logga in på sidan här ovanför. Utbildningen innehåller bland annat:

  • En introduktion till lagen om färdtjänst
  • Avtalet mellan kommunerna och Stockholms läns landsting, varför utreder kommunen färdtjänstbehovet och varför fattar landstinget myndighetsbeslutet?
  • Genomgång av aktuella blanketter för ansökan om färdtjänst
  • Praktisk träning i att bedöma ärenden utifrån kompletta ansökningshandlingar
  • Möjlighet att träffa andra färdtjänstutredare

Även Färdtjänstföreningen har utbildningar om färdtjänst och riksfärdtjänst. De kurser som Färdtjänstföreningen håller hösten 2018 är: 

16 – 17 oktober 2018 – Kurs i Färdtjänstkunskap, 2 dagar
18 oktober 2018 – Kurs i Riksfärdtjänst, 1 dag
13 – 14 november 2018 – Fördjupningskurs 1 i Färdtjänst, 2 dagar

Det finns inga artiklar att visa.

Det finns inga artiklar att visa.