Hoppa över navigeringen, gå direkt till innehåll.

Ansöka om färdtjänst

För att få resa med färdtjänst ska du uppfylla vissa krav enligt färdtjänstlagen: Du ska vara folkbokförd i Stockholms län. Du ska ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller resa med den allmänna kollektivtrafiken. Du ska ha en funktionsnedsättning som varar i minst tre månader.

Du behöver alltid ha ett läkarintyg för färdtjänst med en beskrivning av din funktionsnedsättning och dina svårigheter till följd av nedsättningen. Vid ögonsjukdom och psykiatrisk sjukdom behöver du ett läkarintyg från specialistläkare.

Vid en ansökan om förlängning gäller samma ansökningsprocess.

Så här ansöker du om färdtjänst

  1. Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett läkarintyg.

  2. Skicka läkarintyget till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd.

  3. Du blir kontaktad av en utredare på kommunen/stadsdelsförvaltningen som bokar ett möte med dig. I samband med mötet beskrivs din funktionsnedsättning i en utredning.

  4. Du beskriver själv dina svårigheter i en ansökningsblankett som du får av utredaren. Ta med ett nytaget foto till besöket. 

  5. Din hemkommun skickar alla handlingar (läkarintyg, utredning, ansökan och foto) till Färdtjänsten på Trafikförvaltningen, som fattar beslut om du får färdtjänst eller inte.

Behöver du ändra något i ditt färdtjänsttillstånd? Ta kontakt med din hemkommun så hjälper de dig med ansökan. Det kan vara behov av tillstånd att resa med specialfordon, av att sitta i framsätet eller ta med en ledsagare för att kunna resa.

Om du blir beviljad färdtjänst, kommer ditt personliga färdtjänstkort på posten inom en vecka. Först när du har fått ditt färdtjänstkort kan du resa med färdtjänsten. Kortet gäller även för att resa med SL och Waxholmsbolaget för dig och en medföljare utan extra kostnad.

Det finns inga artiklar att visa.

Det finns inga artiklar att visa.