Hoppa till innehållet på sidan

Ansöka om färdtjänst

Rätt till färdtjänst

Rätten till färdtjänst regleras i färdtjänstlagen. För att beviljas färdtjänst krävs enligt lagen att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafiken, att funktionshindret ska vara bestående (minst tre månader eller längre) samt att du är folkbokförd i Stockholms län.

Hur ansöker jag om färdtjänst

I allmänhet krävs ett läkarintyg som styrker det medicinska behovet. Vid ögonsjukdom och psykiatrisk sjukdom är det önskvärt med ett läkarintyg från specialistläkare.

  1. Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett färdtjänstintyg.
  2. Läkarintyget skickas till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd. Färdtjänstutredaren i din hemkommun sänder då ett brev till dig tillsammans med en ansökningsblankett.
  3. Du kommer att behöva träffa utredaren som gör en utredning som beskriver din funktionsnedsättning.
  4. Du ska också själv ange ditt färdtjänstbehov genom att fylla i ansökningsblanketten samt bifoga ett fotografi.
  5. Om du behöver ha någon ändring av ditt befintliga färdtjänsttillstånd, så ta kontakt med din hemkommun för mer information om hur du ska gå till väga. Det gäller om du till exempel har behov av att resa med specialfordon, sitta i framsätet i bilen, eller måste ha med ledsagare, för att du ska kunna genomföra en resa.

Alla handlingar (läkarintyg, utredning, ansökan och fotografi) skickas från din hemkommun till Trafikförvaltningen, där man fattar beslut om färdtjänsttillstånd.

Färdtjänstkort

När du fått tillstånd för färdtjänst får du information om detta tillsammans med Färdtjänstens broschyr "Resa med Färdtjänsten". Inom 7-14 arbetsdagar får du ett personligt färdtjänstkort. Du kan resa med färdtjänst först när du har fått färdtjänstkortet.

Du ska alltid ha med färdtjänstkortet på resan. Detta registreras i fordonet vid resans början och slut. Om du förlorar färdtjänstkortet ska du kontakta Färdtjänstens kundservice för att beställa nytt kort.

Du kan även använda kortet i SL-trafiken och då åker du och en medresenär utan kostnad i hela Stockholms län.

Skapad 2008-11-07   Ändrad 2011-03-14

Här finns mer information om krav för färdtjänst samt blanketten för ansökan om ledsagare.